VAD ÄR EN SÖMNPARALYS?

Vi är många som någon gång i våra liv stött på begreppet sömnparalys, men kanske aldrig riktigt förstått vad det faktiskt innebär. Det enda de flesta faktiskt är helt säker på är att det betraktas som någonting väldigt obehagligt som man hoppas kunna undvika genom livet. Sanningen är dock att de flesta faktiskt upplever detta sömnstadie åtminstone en gång i livet, men sällan har återkommande besvär.

En sömnparalys är kort och gott fenomenet som uppstår när din kropp råkar somna utan att hjärnan gör det. Man är alltså i princip vaken i sinnet, men har ingen möjlighet att röra på sig eftersom kroppen sover. Det kan ofta kännas ungefär som när man precis håller på att somna, men att man fastnar i det stadiet och kan börja hallucinera. Oftast kan man faktiskt öppna ögonlocken en aning, vilket gör att man kan uppleva hallucinationer som utspelar sig i sitt eget rum. Många som gått igenom detta vittnar om att det kan vara vanligt att hallucinera att någon står bredvid ens säng eller befinner sig i rummet. Under tiden man är paralyserad kan det vara svårt att inse att detta inte händer på riktigt, men därför är det viktigt att lugna sig själv efteråt.

Gör små album för exempelvis varje resa och tillställning ni är på. Då blir det många små och behändiga album istället för flera stora tunga klossar.

Ofta kan man känna känslan av ett tryck över bröstet när man får en sömnparalys. Det kan även kännas som att man i tanken försöker ta sig upp ur sängen, men att tanken sedan flyter bort och att man inser att man ligger kvar i exakt samma position som innan. När paralysen väl släpper så händer det på bara någon millisekund.